Izrada digitalne slikovnice u PowerPointu – 1. dio

Danas se na internetu može naći mnoštvo slikovnica u digitalnom obliku. Pogledajte, primjerice, bogatu bazu svjetskih naslova u International Children’s Digital Library. 

*Hrvatske naslove možete pronaći OVDJE.

U ovome poglavlju pokazat ćemo kako napraviti jednostavnu slikovnicu u digitalnom obliku. Krenut ćemo od jednostavnijih oblika koji se sastoje od slike, teksta i zvuka, a u sljedećem postu, objasnit ćemo što je prava digitalna slikovnica.

Na internetu postoje brojne platforme na kojima se može izraditi takva digitalizirana slikovnica, na primjer, Genially i BookCreator.

Pogledajte primjer jednostavne slikovnice (bez zvuka, u ovom slučaju), Mala crvena koka.

BORDER

Iako većina platformi nudi neke besplatne opcije za svoje korisnike, većina ih kompleksnije i bogatije opcije nudi tek pretplatnicima (zbog situacije s izolacijom, mnoge od njih omogućile su i godinu dana besplatnog korištenja).

Spomenute platforme korisne su za izradu jednostavnih slikovnica ili za prikaz dječjih aktivnosti i sl., no prilikom njihove izrade valja imati na umu da sve što je s lakoćom nastalo na internetu, s jednakom lakoćom može i nestati.

Imajući na umu (relativnu) sigurnost i duže trajanje sadržaja, osobno se najviše uzdajem u programe koji su nam dostupni za računalo, odnosno, sadržaje koje stvaramo “offline”, a zatim ih postavljamo online.

PowerPoint je izuzetno moćan alat koji nas većina koristi za izradu prezentacija, a zapravo, opcije koje ovaj program nudi možemo iskoristiti za mnogo, mnogo više! U nastavku doznajte kako pomoću programa PowerPoint možemo napraviti jednostavnu digitalnu slikovnicu. Ova će nam osnovna znanja baratanja slikom, zvukom i tekstom u PowerPointu biti potrebna za sljedeću etapu – izradu prave hipertekstualne priče!

Prije svega, pogledajte jednostavni prikaz priče napravljene u PowerPointu (prilažem video i PPT show).

Čarolija u šumi – PowerPoint Show (za skinuti na računalo)

(Tijekom gledanja filma/priče, predlažem da upotrijebite slušalice kako biste bolje doživjeli pozadinske zvukove).

Izrada ovakve priče je vrlo jednostavna. U priloženom “tutorialu”, pogledajte kako je nastala priča.

BORDER

UPUTE – prije izrade slikovnice

Prvi koraci u izradi priče:

  1. Odaberite postojeću ili osmislite svoju priču koju želite digitalizirati.
  2. Odaberite slikovne priloge koji će pratiti tekst.
  3. Napišite scenarij – odaberite kako će izgledati stranice u slikovnici. Koji će dio teksta biti uz koju sliku?
  4. Snimite čitanje slikovnice. Predlažem da koristite Audacity pa svoje čitanje možete dodatno “urediti”.
  5. Pokrenite PowerPoint i slijedite upute!

UPUTE – tijekom izrade

Osim što možemo stvoriti doista lijepe i zanimljive priče, ova vježba pomoći će nam da savladamo osnove u PowerPointu:

1. Dodavanje slike (i teksta, ako želite). Slike ne bi smjele imati vodeni žig jer težimo što većoj uronjenosti u priču. Što je slika kvalitetnija, to će i doživljaj priče biti bolji.

U ovoj objavi možete vidjeti gdje pronaći besplatne slike, a i kako ih obraditi. Podsjećam, PowerPoint nudi neke osnovne oblike obrade slike (sređivanje veličine, oštrine, svjetline slike…).

2. Dodavanje zvuka. Zvuk možete automatski snimiti u prezentaciju, ali predlažem da se poigrate u Audacityju. Tako možete stvoriti prave zvučne priče! Snimite svoje čitanje slikovnice i obogatite ga pozadinskim zvukovima. Više o obradi zvuka, pročitajte u tekstu “Jednostavna obrada zvuka” ili “Zvučna priča”.

3. Određivanje prijelaza među stranicama (može biti bilo koji efekt, ali predlažem da odaberete Page flip ili neki drugi jednostavni efekt. Previše različitih prijelaza učinit će slikovnicu vizualno “teškom”.)

4. Po želji, promijenite veličinu stranice (dizajn), dodajte pozadinsku sliku i zvuk prilikom okretanja stranica – OVDJE možete pronaći zvukove listanja.

5. Svoje uratke snimite kao PowerPoint show – naime, na taj način program “pamti” datoteke na vašim računalima (npr. zvukove). Ili slikovnicu snimite kao filmić (.wmv ili .mp4).

Uživajte u stvaranju novih priča ili starim pričama podarite novo ruho!

p.s. Polaznike kolegija Digitalna dječja književnost pozivam da svoje radove objave u našoj Facebook grupi!

Jedna misao o “Izrada digitalne slikovnice u PowerPointu – 1. dio

Odgovori