ŠKRINJICA FILMSKOG BLAGA: AKTIVNOSTI UZ GLEDANJE FILMA

Uz dopuštenje kolegica iz Udruge Djeca susreću umjetnost, filmski program Sedmi kontinent, a s kojima sam izradila ove materijale, prilažem vam primjer pripreme za film Ježeva kuća.

1. Materijal koji koristimo u radu s djecom u kinima. Ježeva kuća – razgovor

2. Sveobuhvatna priprema s aktivnostima prije, tijekom i nakon gledanja (dodatni materijali, isječci iz filma itd. ovom prilikom ne prilažem; kad se odgojitelji u vrtiću prijave na program Sedmog kontinenta, tada dobivaju sve materijale). PRIPREMA PO – Ježeva kuća

Inače, ovaj smo lutkarski film gledali, a na engleskom je dostupan OVDJE.

Toplo vam preporučam da pogledate stranice Sedmog kontinenta i upoznate se s njihovim radom. SEDMI KONTINENT

 

BORDER

UPUTE 

Prije svakog gledanja medijskih sadržaja kao što su animirani filmovi, važno je djecu dobro PRIPREMITI. Cijelom ovom procesu možete pristupiti kao što ste radili na satima Metodike hrvatskog jezika i književnosti.

 1. Odaberite film koji ćete gledati. Birajte raznovrsne filmove (kolažni, crtani…) i iz različitih zemalja radi kulturološke različitosti. Pogledajte primjer nekoliko zgodnih animiranih filmova. PRIJEDLOZI
 2. O filmu uvijek razmišljate kroz dvije prizme: a) TEMA, KONCEPT, IDEJA koji se temelje na priči. b) FILMSKA IZRAŽAJNA SREDSTVA. Je li u filmu izražena boja, tehnika (npr. vodene boje, kolaž…)
 3. Osmislite aktivnosti koje ćete raditi s djecom PRIJE gledanja filma. Možete ih organizirati po centrima, a njihov je cilj da dijete istraži ideje, koncepte ili teme koji će mu trebati da bi shvatilo crtić. Npr. film Ernest i Celestina je rađen u tehnici vodenih boja, pa s djecom možemo cijeli dan ili čak tjedan istraživati vodene boje. Tada će djeca, kad budu gledala animirani film, odmah i sama primijetiti da je “crtić u vodenim bojama”! Aktivnosti mogu biti i vezane uz priču koja će dominirati u filmu, npr. istražujemo zubić vile, prijateljstvo…
 4. ORGANIZIRAJTE odlazak u kino ili kulturni centar – ovo je jako blagodatno jer djeca od malih nogu stječu naviku SVJESNOG izbora filmova i odlazaka u kino. također, odlazak u kino je jedna nova pustolovina i djeca će je zasigurno pamtiti!
 5. Ponekad filmove možete gledati i u svojoj sobi. No molim vas, pokušajte to gledanje učiniti posebnim, da se razlikuje od ostatka dana kako bismo postigli osjećaj posebnosti, a tim i svjesnosti važnosti trenutka gledanja filmova. napravite ugodnu atmosferu, ugasite svjetla, djeca neka se udobno smjeste.
 6. PRIJE GLEDANJA – napravite vježbu opuštanja kao navedeno u video predavanju. Cilj je da ih opustimo i da im pažnju svratimo na to što radimo. dobro je i djeci ponekad zadati ZADATAK tijekom gledanja, npr. “Pogledaj film i doznaj, mogu li medvjed i mišić biti prijatelji” ili “Posebno obrati pažnju na boje…”
 7. Nakon gledanja napravite EMOTIVNO-INTELEKTUALNU STANKU. To znači, minuta šutnje. 🙂 Dopustite djeci da se vrate u “stvarnost” i da srede svoje doživljaje.
 8. Zatim slijedi IZRAŽAVANJE DOŽIVLJAJA – je li im se film svidio? Koju bi mu ocjenu dali? Neka ručicama pokažu što im se posebno svidjelo što su vidjeli (gesta prema očima), čuli (gesta prema ušima), osjetili (ruke na srce).
 9. RAZGOVOR I INTERPRETACIJA FILMA – jednako kao i kad razgovaramo o priči, postavljamo djeci pitanja o važnijim aspektima filma. Nemojte da razgovor predugo traje, kako se ne bi izgubio osjećaj entuzijazma i uživljenosti.
 10. STVARALAŠTVO – priredite im niz aktivnosti (opet možemo po centrima). Ovoga puta, poslužite se kadrovima iz filma, isječcima (glazba, scene) itd.  Ako ne znate kako to učiniti, pogledajte niže u postu i probajte!

 

BORDER

Evo još nekoliko zgodnih ideja koja vam mogu pomoći u interpretaciji filma ili stvaralaštvu.

 1. IZRADITE SVOJ TV Umjesto standardnog prepričavanja filmske priče, napravite svoj TV. Na komad papira nacrtajte nekoliko kvadratića i tražite od djece da prepričaju priču crtežom. Papir stavite u kartonsku kutiju na čijem ste poklopcu izrezali “ekran”. Napravite pomičnu ručicu od kartona za papirnate ručnike i pokrenite svoj TV!

 

2. ZAIGRAJTE IGRU i prepričajte film. Ovdje prilažem primjer igre za rad s učenicima na lektirnom djelu (iz knjige Kreativni pristup lektiri), ali na sličan način i vi dogovorite s djecom što koji broj znači. Umjesto napisanih pitanja, nacrtajte dogovorene ikone (mikrofon za – otpjevaj pjesmu ili ime lika; noga – otpleši… itd.).

Picture3

3.  IZRADITE SVOJ PROJEKTOR!

Na kartonskoj kutiji izrežite rupu i ovdje stavite povećalo. U unutrašnjost kutije stavite mobitel, tablet ili laptop s kojeg ćete puštati film. Mobitel ili okrenite ili okrenite sliku (jer će leća preokrenuti sliku na projekciji, p.s. fizika, 8. razred osnovne;). Možete spojiti mobitel na vanjske zvučnike, samo na kutiji pribušite male rupice za kabl. Prekrijte kutiju s mobitelom, ugasite svjetla. Udaljavajte i približavajte kutiju zidu na kojem projicirate, sve dok ne nađete čistu sliku. Uživajte!

4. IZRADITE RAZLIČITE OPTIČKE IGRAČKE

U ovom dokumentu imate dvije ideje kako napraviti optičke igračke. Ptražite i sami druge ideje ili se prijavite na edukacije Udruge Djeca susreću umjetnost – filmski program Sedmi kontinent.

OPTIČKE IGRAČKE

BORDER

I ZA KRAJ! Razvijajmo svoju medijsku pismenost!

Pogledajte tutoriale i naučite kako izvaditi sliku iz filma i isječak u obliku slike i zvuka ili samo glazbu!

 

 

BORDER

PITANJE DANA: Jeste li uspjeli izvaditi sliku i isječak iz filma?

Na temelju 2. filma zaključite, kako vadimo iz filma GLAZBU!

Osjećate li da možete napraviti zanimljive filmske radionice sa svojom djecom? Hoćete li se u tome ohrabriti?

4 misli o “ŠKRINJICA FILMSKOG BLAGA: AKTIVNOSTI UZ GLEDANJE FILMA

 1. Ivana Krilčić kaže:

  Hvala na ovim bogatim uputama i materijalima. Lijepo je vidjeti da postoji Filmska destinacija za djecu, točnije nas odgojitelje gdje možemo pronaći bogat program za poticanje filmske pismenosti kod naših predškolaca 🙂

  Moram se pohvaliti da sam uspjela izvaditi sliku i isječak iz filma 🙂 baš se čovjek odmah osjeća veselije kad uspije, već zamišljam vesele radionice s djecom 🙂

  Glazbu vadimo iz filma na način da odaberemo mp3 format 🙂

 2. gloriakordi kaže:

  Ovo je stvarno genijalno! 😀

  Za Sedmi kontinet mi je pričala prijateljica koja je provodila filmske radionice u školama, a između ostalog i Ježevu kućicu. Naravno, imala je puno smiješnih priča i anegdota u radu s djecom 😀

  (a odgovore neću pisati posebno, slažem se s Ivanom 😀 )

 3. simicic96 kaže:

  Poštovani,

  na koji način mogu otvoriti i pročitati Vaše članke zaštićene lozinkom?

  Srdačno zahvaljujem na odgovoru. Lp

  uto, 7. tra 2020. u 23:20 Sedam mora napisao je:

  >

Odgovori