Jednostavna obrada zvuka – izrada melodije za mobitel

Današnja tehnologija omogućava nam izradu mnoštva zanimljivih i djeci privlačnih sadržaja. Da bismo znali kako snimiti zvučnu priču, čitanje uz glazbenu podlogu i druge zanimljive oblike “virtualnih” priča, potrebno je, ipak, prvo savladati tehnologiju.

A da je to prilično lako, vidjet ćemo i iz sljedećeg primjera. U priloženim video uputama možete vidjeti kako na najjednostavniji način obraditi zvuk. Nakon što naučimo ove osnovne korake, znat ćemo i kako izrađivati nešto složenije audio-priče. Možda će nekome biti interesantno znati da na sličan način koji je opisan u ovoj aktivnosti, i poznati bendovi, pjevači itd. snimaju svoje pjesme i izrađuju albume.

Ideju o izradi melodije za mobitel preuzela sam od prof. Marka Gregurića, jer mi se učinila kao najjednostavnija vježba u programu koji želimo savladati. U nastavku sam ukratko opisala proces izrade melodije za mobitel, a koja će nam poslužiti da savladamo program za obradu zvuka.

Koraci su sljedeći:

  1. Odaberite glazbu koja vam se jako sviđa i koju biste željeli obraditi.
  2. Iako toplo preporučam da koristite dostupne i legalne sadržaje, za ovu ćemo vježbu edukativnog karaktera upotrijebiti skladbu po vašem izboru. Glazbu možete pronaći na YouTube kanalu i skinuti je u MP3 ili WAV obliku pomoću online alata. POKUŠAJTE OVDJE 
  3. Ako želite, skinite program 4K Video downloader koji se instalira na računalo i radi sličan zadatak.
  4.  Također, glazbu možemo izvaditi i iz filma (pogledaj kako niže u postu).
  5. Kad ste pronašli glazbu koju želite obraditi, na stranicama OVDJE skinite besplatni program za obradu zvuka – Audacity.
  6. Instalirajte program i pokrenite ga.
  7. Slijedite jednostavne upute iz priloženog videa.
  8. Isječak treba imati: Fade in / Fade out; dobru glasnoću (ne preglasno, ne pretiho) i treba trajati oko 30 sekundi (naravno, može i više, ali tada će datoteka biti teža).
  9. Jednom kad ste gotovi sa zadatkom, odnosno, izvadili ste isječak iz glazbe, prebacite ga na mobitel (kablom ili pomoću interneta). I uživajte!
  10. Polaznici kolegija Dječja književnost i digitalni mediji – vas molim da zvuk objavite u našoj Facebook grupi! Ovoga puta, igramo igru “Pogodi iz koje je pjesme ili filma ova glazba”.

Detaljnije upute kako obraditi zvuk pogledajte u priloženom videu.

 

*Za one koji žele glazbu izvaditi iz filma, predlažem da nauče kako pomoću ovog videa (u Outputu samo umjesto .AVI odabirete . MP3).

 

Objavljeno u: ZVUK

2 misli o “Jednostavna obrada zvuka – izrada melodije za mobitel

Odgovori