Zvučna priča

Čovjek – Homo narrans – oduvijek je uživao u dobrim pričama. Čak i govorena priča sadrži element zvučnosti, a koji uvelike doprinosi dubljem uranjanju u priču i stvaranjem bogatijih predodžbi. Stari su pripovjedači jako dobro razumjeli moć govorenoga jezika te su svoj glas prilagođavali priči, a radi stvaranja veće imerzije, ponekad su koristili i rekvizite.

Zvuk itekako utječe na doživljaj ispričanoga. Zanimljivo je da ZVUK koji smatramo medijem koji tek prati SLIKU ili TEKST, zapravo, ponekad i snažnije utječe na doživljaj priče. Prisjetite se samo filmske glazbe i njezinog utjecaja na ugođaj u sceni i na vaše raspoloženje!

I dok je filmska glazba neprirodni dio filma (stvarne događaje u životu ne prati cijeli orkestar), ostali zvukovi i šumovi u filmu itekako utječu na doživljaj filmske scene. Zvuk nečijih koraka, škripanje vrata koja se otvaraju itd. doprinose životnosti filmske scene i većem doživljaju imerzije.

Nakon različitih igara sa zvukovima, pokušajte napraviti svoju priču, bez teksta i bez slika – priču ispričanu SAMO zvukovima.

Zvučna priča može biti izuzetno napeta i zanimljiva. Poslušajte primjer.

Predlažem da upotrijebite stavite slušalice, priča će biti dojmljivija. 

 

Zvučna priča za djecu, naravno, može biti vrlo jednostavna i bliska njihovom iskustvu. Poslušajte tako zvučnu priču Buđenje.

(izvor: Gabelica, Težak, Kreativni pristup lektiri)

Ako slušanje priče želimo učiniti interaktivnijim, djeci možemo zadati da prvotno poslušaju zvuk čiji će izvor i značenje prepoznati tek kad poslušaju cjelovitu zvučnu priču. Na primjer, prije slušanjapriče Buđenje, djeci reproduciramo sljedeći zvuk:

 

KAKO IZRADITI ZVUČNU PRIČU?

1. SCENARIJ

Kao što ste mogli čuti iz primjera, i zvučna priča ima svoj redoslijed radnje. Stoga se ova priča prvotno treba osmisliti i zapisati u obliku scenarija.

2. SNIMANJE ZVUKOVA

Nakon što smo izradili scenarij, možemo snimiti zvukove (mobitelom ili nekim drugim snimačem) ili zvukove jednostavno pronaći na dostupnim platformama.

FREESOUND

BBC SOUND EFFECT

SOUNDBIBLE

 

3. MONTIRANJE ZVUKA!

U videu koji slijedi možete doznati kako montirati zvuk u programu Audacity. Ako do sada niste imali prilike raditi u ovom programu, predlažem da naučite osnovne korake montaže zvuka.

 

Pokušajte, nije teško!

Polaznike kolegija Digitalna dječja književnost pozivam da svoje radove objave u našoj Facebook grupi.

Objavljeno u: ZVUK

Jedna misao o “Zvučna priča

Odgovori