Jednostavna obrada slike – uklanjanje pozadine na slikama

Prilikom izrade slikovnih materijala za pričanje priča, digitalne slikovnice i sl., ponekad ćemo poželjeti pojedinu sliku obraditi.

Bez obzira koju vrstu slika rabili u svojim materijalima, izuzetno je važno da koristimo vizualno čiste slike, odnosno slike bez vodenog žigaSpomenimo da se veliki broj fotografija, slika i ilustracija može pronaći u besplatnim bazama.

BAZE SA SLIKAMA I FOTOGRAFIJAMA:

FREEPIK 

PEXELS

PIXABAY  (možete odabrati “photos” ili “illustrations”)

STOCKFREE IMAGES

CLASSROOM CLIPART

TWINKLE – na ovoj stranici nalazi se veliki broj nastavnih materijala, među kojima se mogu naći i ilustracije iz poznatih bajki (u pretraživač upišite naziv bajke na engleskom i riječ “sequencing” kako biste pronašli ilustracije koje pokazuju redoslijed radnje u bajci).

Prije svega, nije loše spomenuti da postoje različite vrste slikovnih datoteka. Najčešće korištena vrsta slikovne datoteke ima nastavak .jpg. Za izradu digitalne slikovnice često će nam od velike pomoći biti tzv. PNG datoteke. Pogledajte primjer JPG i PNG slike Crvenkapice na plavoj pozadini. Što primjećujete?

JPG ILI PNG

*Ako želite provjeriti o kakvoj je vrsti datoteke riječ, kliknite desnom tipkom miša na sliku na svojem računalu i zatim na “opcije” ili “properties”. U prozoru koji će se otvoriti možete vidjeti o kakvoj je datoteci riječ. 

PRIMJERRR

Za razliku od JPG slike koja se sastoji od prikazanog elementa (Crvenkapice) i pozadine, PNG slika omogućuje nam da vidimo Crvenkapicu bez pozadine, a to može biti izuzetno korisno prilikom izrade vizualno privlačne digitalne slikovnice. Pogledajte primjer.

PRIMJER SLIKOVNICE

U nastavku ćemo stoga pokazati nekoliko načina izrade PNG datoteka.

Najjednostavniji način da dođemo do PNG slike jest – pretraživanjem! U google ili drugu tražilicu jednostavno upišite pojam koji tražite (naravno, na engleskom jeziku dobit ćemo više rezultata) i nastavak .png. Na primjer, u tražilicu mogu upisati “wolf.png” ILI “wolf ISOLATED” (to znači da tražim sliku na kojoj je vuk izoliran).

Na ekranu će ta slika najčešće izgledati kao u prilogu (slika lijevo), s kockastom pozadinom. No ako je riječ o PNG slici, kad sliku skinemo na računalo ta se pozadina više neće vidjeti.

VUKdownload

Ponekad ćemo neki element poželjeti “izvući iz slike”, a za to će nam biti potrebno malo truda i čarobnog štapića!

BORDER

VJEŽBA 1

Odaberite sliku iz filma ili fotografiju iz koje želite izvući neki element. Pozadinu možemo izvaditi pomoću online platforme – PHOTOSCISSORS. Kod jednostavnijih slika, program će automatski prepoznati pozadinu i ukloniti je. Poigrajte se dodatnim mogućnostima programa i, kad ste gotovi, jednostavno kliknite na ikonu DISKETE u gornjem desnom kutu.

BOBOOO

U besplatnoj varijanti, platforma nudi skidanje nove slike u nižoj rezoluciji, no za naše je potrebne ponuđena kvaliteta sasvim dovoljna.

BORDER

VJEŽBA 2

Na svoje računalo skinite besplatni program Paint.net. 

Pogledajte video tutorial kako pomoću ovog jednostavnog programa možemo maknuti pozadinu i od JPG slike napraviti PNG, a koju ćemo zatim upotrijebiti u svojoj digitalnoj slikovnici! O tome kako izraditi digitalizirane i digitalne slikovnice bit će više riječi u novom postu. 🙂

2 misli o “Jednostavna obrada slike – uklanjanje pozadine na slikama

Odgovori